Close

Professionaliseren van cloud security met de Hogeschool Utrecht

Hogeschool Utrecht - Cloud Computing

Per 1 september 2019 begin ik, naast mijn business als cloud security trainer, als part-time hogeschool hoofddocent in de afstudeerrichting “Cyber Security en Cloud”. Dit is de nieuwe naam van “Systems and Network Engineering”. Met die nieuwe naam komt ook een vernieuwing in het programma en de leerdoelstellingen. Ik mag daar richting aan te geven en ik ben vereerd dat ik deze kans krijg.

Dit is een interessante carrièrewending voor mij. Het geeft mij de kans om mijn ambitie op een onverwachte nieuwe manier in te vullen. Ik krijg nu vaak de vraag: “Waarom maak je deze stap eigenlijk?”. Hier wil ik mijn overwegingen verwoorden.

Cloud training

In 2010 begon ik met de ontwikkeling van cloud training, samen met ITpreneurs. We hadden ING als ‘launching customer’. ITpreneurs vroeg mij daarna ook om hun trainer populatie te helpen ontwikkelen, en met hen die training (Cloud Essentials) verder uit te bouwen. Ik merkte al snel dat ik trainingen en workshops geven erg leuk vond en er goede reacties op kreeg. Bovendien gaf dit mij de kans een meer fundamentele bijdrage aan organisaties te leveren dan ik als consultant kon doen.

Daarmee kreeg mijn business een draai richting training. Dat ging ik verder uitbouwen. In de markt was de grootste vervolgvraag “Security”. Research leerde al snel dat de Cloud Security Alliance daarvoor een goede certificering en training had (CCSK). Ik volgde de train-de-trainer sessie in Milaan in 2012 en kon aan de gang.

Sindsdien heb ik de CCSK training bijna 100 keer gegeven. In eerste instantie deed ik ook die training in klassikaal verband. Later ontwikkelde ik een online variant. Daarmee ben ik nu een van de meest ervaren CCSK trainers ter wereld.

Maar er is meer nodig dan CCSK.

Wat na CCSK?

Mijn huidige cursisten hebben ruimte voor een paar dagen training, meestal niet meer. Dat maakt ook dat ik deze mensen veelal maar kort volg in hun pad. Onze ontmoetingen zijn momentopnamen. Ik krijg weinig zicht op hoe zij hun kennis ontwikkelen en toepassen.

Ik denk dat de ontwikkeling van het gebruik van technologie een voortdurend leren en reflecteren vergt. Op de IT-werkvloer wordt daarin ook voortdurend geïnvesteerd. Maar deze investeringen worden doorgaans weinig systematisch gedaan, en het is niet eenvoudig de business case voor langdurige externe begeleiding te maken.

Professionals opleiden

Met het team van de Hogeschool Utrecht krijg ik nu de kans om meer onderwijs in cloud en security te ontwikkelen. We kunnen meer onderwerpen aanpakken en duurzamer de nieuwe generatie professionals opleiden. Bovendien kunnen we beter zien hoe dit in de praktijk wordt toegepast. Mijn rol bij de HU geeft ook de mogelijkheid om de dialoog met het beroepenveld aan te gaan, en te horen wat nu werkelijk van belang is in de praktijk.

Teamwork

Ik kijk uit naar het werken met een groter team. Ik ben nieuwsgierig hoe ik na vele jaren van zelfstandig werken weer de meerwaarde van een team kan ervaren. In de eerste gesprekken met dit team hoor ik onder meer de vraag naar een consistente visie. Ik kijk er naar uit daar invulling aan te helpen geven.

Hiermee maak ik de cirkel in mijn loopbaan weer rond. Toen ik bij de Universiteit Twente wegging, had ik uitzicht op een universitair hoofddocent rol. Wat mij toen frustreerde was de grote afstand tussen de praktijk en het onderwijs en onderzoek dat we deden. Dat was uiteindelijk een belangrijke reden om de universiteit te verlaten.

Beroepspraktijk

Nu liggen de verhoudingen compleet anders. Wat wij nu hebben te doceren komt direct uit een beroepspraktijk. Het kan daarin ook direct worden toegepast. Dat is altijd mijn ideaal geweest. Daarom is het fantastisch dat ik dit nu op een nieuwe schaal kan gaan uitbouwen.

Ik heb weinig recente ervaring met hoger onderwijs. Ik heb wel recent ervaring met hoger opgeleiden, en hoe zij kennis en vaardigheden verwerven. Daarom denk ik dat we het onderwijs meer moeten laten aansluiten op hoe professionals in hun dagelijkse werk hun vak uitbouwen.

Een IT-professional heeft na een paar jaar werk al meer nieuwe technologie gezien dan hij of zij in de opleiding heeft gehad. De meeste technologie wordt in de praktijk aangeleerd. Hoe? Ik denk dat dat precies is wat we studenten moeten leren. Leren om te participeren in de uitrol van nieuwe technologie. “Train as you fight”, wordt dat ook wel genoemd. Ook dat is teamwork. Aan ons de taak dat proces zo toekomstvast mogelijk te maken. Dat kan ik niet alleen.

In de praktijk heb ik geleerd dat nieuwe ontwikkelingen razendsnel kunnen gaan. Ze kunnen veel traditionele manieren van werken overhoop gooien.

In de universitaire wereld heb ik geleerd dat er in al die nieuwe ontwikkelingen ook waarden zijn die fundamenteel constant blijven.

Bovenal heb ik geleerd dat de ontwikkeling van technologie soms een individueel proces, en soms een groepsproces moet zijn. “Alleen ga je sneller, samen kom je verder”.

CCSK online training

Ik bied de CCSK Online Training aan in drie verschillende pakketten. Vind het pakket dat het beste bij jouw doelen en achtergrond past.

Ben je nog niet toe aan de complete training? Probeer dan een van mijn gratis workshops.

Testimonials

Gabe Camacho

Very grateful.  Thank you!

Didier Raelet

I have appreciated very well most topics and particulary the Security Risk & compliance topics. Comparison on IT process on premise with those in the Cloud is quite good. But, it could be done deeper.

Vincent Yesue

This class is great. Good balance between you talking, and us chatting. You keep control of the syllabus and the schedule, and we provide some information on what the facts mean to us and how we understand them in our context. Brilliant stuff.

Daniel

Very professional domain, but very clear explained! Thanks

Bianca

Most useful: Technical context, risk knowledge and exam approach

Ali Isikli

Experienced trainer. Reflects his experience well within the context

Ken Tola

Peter is incredibly knowledgeable and takes the time to answer questions and actually work with his students. The course is also an amazing way to learn how AWS actually works and, by the end of the labs, you feel ready to manage your own cloud! The materials are easy to understand and yet technical enough to get real-life security implemented. This was a great course and far beyond most of the accreditation courses I have completed.

Carlo Tyrberg

I attended Peter’s CCSK-training and found it very useful, because 1) the sessions gave me more insight on several other aspects of cloud computing than only security, 2) it “inspired” (/forced) me to study the CSA guide/ENISA more thorughly and not least 3) I manage to pass the exam 🙂

Frank Cerney

I had very little to no experience wit the CLOUD, so this training was incredibly valuable to me. My new professional responsibilities are becoming more and more cloud centric. I have a greatly improved level of confidence because I know I have a solid educational foundation that the training and exam preparation has provided for me. I cannot recommend it highly enough!