Close

Is Big Data een hoop bagger?

Is Big Data een door de industrie aangezwengelde marketing hype om veel nieuwe spullen te verkopen? Jazeker, maar er is meer.

Het klassieke IT wereldbeeld is database centrisch. Alles moet in die ene database, en dat moet dan ook nog allemaal kloppen ook. Eerst modelleren, dan schema maken, dan een paar jaar programmeren en dan klaar is Kees.

Helaas laat de werkelijkheid zich niet altijd zo modelleren. Ja, misschien wel bij de stabiele kernbedrijfsprocessen zoals financiën en HR, ook al weten ze bij Defensie inmiddels wel beter.

Nee, nieuwe inzichten komen van nieuwe manieren om naar de data te kijken. Essentieel aan Big Data zijn daarom niet alleen de volumes, maar vooral de variëteit.

We kunnen de nieuwe trends niet zien met een oude bril op.

Vernieuwing komt daarom vaak van mensen die met spreadsheets aan de gang gaan en wat uitproberen.

Mijn vader reisde in de jaren zestig de product managers af van alle Europese landen waar Philips industriële weegschalen verkocht. Hij ging dan niet praten over de omzet en winst cijfers. Die hadden ze in Eindhoven al lang gecontroleerd en geconsolideerd. Daar hoefde hij niet voor van huis.

Waar hij naar op zoek ging bij de product managers waren de tabelletjes in de binnenzak of onder de bureaulegger. Daaraan kon hij zien hoe de betreffende manager zijn eigen visie had op hoe hij succes ging krijgen. (In KPI speak: de leading indicators, ipv lagging indicators).

Die gegevens gaven werkelijk nieuwe inzichten over wat de markt wilde, en dat leidde tot een beter resultaat.

Tegenwoordig hebben we veel meer data dan ooit. En in die bergen data zitten nieuwe inzichten verscholen, ook al is de data vaak bagger. Maar die komen er niet uit met een standaard data model, daarvoor moet je experimenteren met manieren om er naar te kijken.

Dat gaat met Excel beter dan met een ERP systeem. Maar de data is nu zo groot dat Excel niet meer voldoet. Daarom denk ik dat Big Data in de kern een ‘cloud native’ toepassing is. Voor goed gebruik van Big Data is een cloud oplossing daarom onontbeerlijk.

Meer weten over Big Data?  Kijk bijvoorbeeld naar de Big Data Foundation training op mijn website. Het plan is om aan het einde van de drie dagen in staat te zijn je eigen datasets in een cloud oplossing te draaien.

Meer weten over hoe IT werk veranderd? Kijk eens naar mijn artikel (in het engels) over digitaal leiderschap.

Geef een reactie