Close

De cloud: nu nog flexibeler door microservices

Af en toe kom ik nog mensen tegen die denken dat de cloud vooral een goedkoper datacenter is. Die denken dat het belangrijkste voordeel is dat je ook gewoon een deel van dat data center kan huren in plaats van het in zijn geheel te kopen, en dat je de server terug kan geven als je die niet meer nodig hebt.

En dat is ook wel waar, maar dit maakt alleen bestaande manieren van werken voordeliger, en ziet nieuwe maniere van werken over het hoofd.

Cloud gaat ook over flexibiliteit in verwerking. Veelgenoemd en veel geroemd is de mogelijkheid om een workload snel op te schalen door er veel servers bij te plaatsen. Middels infrastructure as a service worden virtual machines dan wel containers in vrijwel elke gewenste maat in korte tijd bijgeschakeld.

Dat heeft zeker veel veranderd. Met deze innovatie kunnen projecten sneller starten, omdat er geen ingewikkelde ‘sizing’ berekeningen gedaan hoeven worden. Voorheen was het een groot risico om een te kleine produktieserver te hebben (of te duur als die te groot blijkt te zijn).

Producten kunnen sneller ontwikkeld worden, omdat er meer ‘agile’ gewerkt kan worden. Ontwikkel- en testservers komen immers sneller beschikbaar. En de business case daarvan is een stuk beter dan die van een server goedkoper huren.

Maar ook deze innovatie wordt voortgezet en gaat als het ware de andere kant op. Cloud computing maakt niet alleen het efficiënt hosten van grote workloads mogelijk, maar ook het efficiënt en flexibel hosten van hele kleine workloads.

De volgende generatie cloud diensten maakt het mogelijk om ‘micro-services’ uit te rollen. Een typisch voorbeeld is een stukje code van 20 regels dat antwoord geeft op een enkele vraag in minder dan een seconde. Dat is de nieuwe eenheid van uitrol. Het maakt dan niet uit of je die code 1 keer per uur of tienduizend keer per seconde aanroept. Je betaalt minder dan een millicent per keer. Je basis eenheid van aanschaf is dan niet meer een virtual machine. Ook al zijn die goedkoop, met duizend verschillende micro-services loopt dat toch wel op.

In plaats daarvan is je eenheid van aanschaf een micro-service aanroep.

Dit leidt dan tot een ‘serverless architectuur’ die naar mijn mening de toekomst heeft. Een groot voordeel is namelijk dat software ontwikkeling hierdoor decentraler en flexibeler kan worden.

Dat gaat nog een paar jaar duren, maar de pioniers zijn al aan het overschakelen. Uiteraard vindt de achterhoede dit een belachelijk idee. Ook zij hebben gelijk, in hun eigen wereld.

Dit artikel verscheen eerder in TITM magazine

Geef een reactie