Close

Kijk naar cloud waarde, dan pas naar risico

De belangrijkste hobbel die bedrijven tegenkomen als het gaat om de adoptie van de cloud is niet de beveiliging. Natuurlijk is security belangrijk, en het is zeker waar dat cloud computing nieuwe risico’s met zich mee brengt, maar zo goed als alle risico’s kunnen worden afgedekt. Dat gebeurt niet altijd, en dan worden er dure fouten gemaakt.

Zo hoorde ik laatst van een Nederlands bedrijf dat in een weekend een ton kwijt was geraakt via een hack op hun IaaS-masteraccount. Voor de inbreker was het businessmodel goed: 100K machine uren omzetten in 20K bitcoins. Maar dit zijn slechts smeuïge details over ongelukken in de pionierfase.

De belangrijkste hobbel die ik zie is de onvoldoende breed gedragen visie op de gewenste voordelen van cloud computing. En zonder gezamenlijk beeld van die voordelen is een discussie over de risico’s bij voorbaat zinloos.
Een bekend misverstand is dat cloud computing goedkoper is. Dat kan zo zijn, maar het is een erg matige driver van de business case. It-kosten gaan als gevolg van cloud computing zelden omlaag. En als it-kosten als gevolg van cloud computing omlaag gaan, worden er meestal kansen gemist.

Het grootste deel van de levensduurkosten van een it-oplossing zit meestal in het begin: het implementatietraject. Een bestaand systeem ongewijzigd in de lucht houden is maar een beperkte kostenpost op het geheel. Puur rekenkundig is er daarom aan de laatste jaren van een systeem niet veel te besparen.

Maar wat door de business ook als hoge it-kosten worden gezien zijn de kosten van nieuwe it. Wat er voor de afnemers uitziet als een eenvoudige aanpassing of een simpel nieuw systeem, blijkt te vaak in de praktijk een lijdensweg van kostenoverschrijdingen. Dat is steeds minder goed uit te leggen, vooral omdat er meer en meer bruikbare alternatieven in de cloud beschikbaar komen.

Het werkelijk verwachte voordeel van cloud computing is dan niet verlaging van bestaande it-kosten, maar verlaging van de kosten van nieuwe it-oplossingen. Daar komt nieuwe business van. Hoe meer nieuwe business er komt, hoe meer nieuwe it er mag worden ingezet.

Stap één gaat dus over de gewenste voordelen. Elk voordeel vraagt zijn eigen strategie. De beste strategie voor lagere operationele it-kosten is vaak infrastructure as a service. De beste strategie voor sneller nieuwe it is meestal software as a service. Na deze keuze kunnen we het pas over risico’s hebben.

Lees het commentaar ook op de Computable site.

Geef een reactie