Close

4 redenen waarom je cloud strategie gedoemd is te mislukken

Van mij hoef je geen cloud strategie te hebben, net zoals je van mij ook geen bedrijfsstrategie hoeft te hebben. Maar als je er een hebt, kijk dan of een van de volgende situaties zich voordoen, en of je in de bijbehorende kuil valt.

“De it afdeling heeft de strategie bedacht”. Kijk dan of die strategie iets met de business te maken. Mogelijk is de IT afdeling vooral bezig om haar eigen plek veilig te stellen. Meestal wil men dan een private cloud of andere IaaS strategie, zonder die te relateren aan een goede business reden. Het vervolg laat zich raden: veel geld verbranden, en weinig resultaat.

“Alles naar de cloud want dat is goedkoper”. Ten eerste is dat een miskenning van de kansen van cloud, en ten tweede is het verplaatsen van werkende systemen naar de cloud een dure en riskante aangelegenheid. Deze fout komt nog al eens voor als de directie teveel naar leveranciers luistert.

“Cloud is de voortzetting van wat we al deden, dus we hoeven niets aan te passen”. Maar kunnen je mensen wel mee? Het cloud model leidt tot rollen verschuiving. Er wordt meer uitbesteed en minder zelf gedaan. Voor sommige techneuten wordt het werk dan minder. Tegelijk moet er veel meer aandacht worden besteed aan het managen van al die relaties. Wie kan er eigenlijk cloud contracten op risico beoordelen? De inkoop afdeling, de risk managers of de ITers?

“De cloud strategie is vooral een opsomming van cloud modellen en de risico’s die er mee samenhangen”. Niks ten nadele van bijvoorbeeld de CSA security guidance of de ENISA cloud risico inventarisatie, maar daar staan geen keuzes in. En een cloud strategie omvat keuzes voor de verwachte business voordelen en risico’s en keuzes voor het proces waarmee die aangepakt gaan worden.

Vragen over je eigen cloud strategie? Neem gerust contact op met me.

Geef een reactie