Close

De kijk van van Eijk: Het cloud denken

Als verstandige IT manager ben je al lang niet meer bezeten van technologie. Tenminste niet op de manier zoals je gefascineerd kan zijn door een oude stoommachine. Ik denk wel dat je geïnteresseerd kan zijn in de toepassing van technologie. In de IT zitten de innovaties tegenwoordig meer in de toepassing dan in de technologie. Maar daar worden ze niet vanzelf eenvoudiger van.

Terwijl ik dit schrijf zit ik in Dubai, tussen twee dagen training over de essentie van businesss toepassingen van cloud computing. Ook al is dit mijn vijfde bezoek aan Dubai, en de zoveelste cloud training, de interactie met de deelnemers geeft mij iedere keer weer nieuwe inzichten.

Iedere training probeer ik om het beter en eenvoudiger uit te leggen, en de deelnemers te begeleiden op een pad naar weloverwogen inzet van het cloud denken. De ene deelnemer is vooral voorbestemd om een cloud consument te worden, en de ander blijkt best wel een cloud provider te kunnen zijn, vooral met zijn eigen infrastructuur.  Het is niet simpel ‘public cloud: ja of nee’. Het gaat veel meer over hervormingen in de manier waarop we IT organiseren.

Deze week kwam de focus op architectuur en service management. Met mijn deelnemers zie ik weer dat aloude architectuur principes en service management best practices prima toe te passen zijn in de cloud. Sterker nog, deze zijn hard nodig in de cloud wereld. Je zult alleen een aantal dingen moeten leren accepteren.

De belangrijkste zijn dat de service belangrijker is dan de spullen, en dat je niet alles zelf hoeft te doen. Sterker nog, je moet niet meer al te gehecht zijn aan je spullen. Stop met het knuffelen van je servers, het zijn geen huisdieren.

Cloud heeft nog steeds architectuur nodig. De oplossingen die de gebruikers nodig hebben moeten nog steeds samengesteld worden uit componenten en diensten. Dat was altijd al zo, en dat zal voorlopig nog wel zo blijven. Met cloud computing houden niet ineens de wetten van de zwaartekracht op geldig te zijn.

Cloud heeft nog steeds service management nodig. Sterker nog: de definitie van cloud is dat het een goed beheerste service is.

En als je dan gaat kijken hoe het pad gaat waarmee uiteindelijk de dienst naar de afnemer wordt samengesteld, dan blijkt die simpele cloud dienst onder de motorkap nog verraderlijk ingewikkeld te zijn. En daar gaat de cloud innovatie werkelijk over.

Geef een reactie