Close

De kijk van Van Eijk: Turbulentie in de cloud

Terwijl ik dit schrijf zit ik op 7500 meter hoogte en heeft de captain net het bordje ‘fasten your seatbelts’ aangedaan. ‘We are experiencing some turbulence because we are climbing through some clouds’. Ook bedrijven in de it-wereld ervaren enige turbulentie terwijl ze boven de cloud proberen uit te stijgen.

We zijn op de terugweg van een paar dagen in een oude Europese hoofdstad waar we een aantal it-bedrijven hebben bijgepraat over wat het betekent om een cloud provider te zijn. Ondanks dat we een mooi programma hebben ontwikkeld waarmee ze in vijf stappen een succesvolle cloudleverancier kunnen worden, blijkt het voor deze bedrijven al heel erg lastig om door stap nul te komen: ‘Wil ik wel een cloud provider worden?’

Het blijft ons fascineren. Hoe kan het toch zijn dat meer dan de helft van de grote bedrijven en vrijwel alle kleinere bedrijven clouddiensten gebruiken en dat tegelijk de meeste it-bedrijven vooral bezig zijn met uitvluchten te verzinnen waarom hun dienstverlening niet zou verbeteren als die wat meer in een cloud vorm wordt gegeven?

‘Onze klanten willen dat niet’;  ‘In ons land zijn de klanten behoudend’;  ‘Wij zijn bijzonder’. Dat zijn de terugkerende verhalen.

En als ze dan toch een clouddienst bedenken blijkt dat bij nadere bestudering vaak een vorm van ‘cloud washing’ te zijn. Ze doen wat ze altijd al deden en noemen het dan cloud. Het is net of ze vol trots de vogeltjesdans hebben ingestudeerd om mee te doen aan ‘So you think you can dance?’. Kansloos.

Misschien hebben de mensen waar ze mee praten inderdaad geen behoefte aan deze diensten. Maar misschien praten ze wel met de verkeerde mensen. In mijn cursussen ‘cloud security’ hoor ik toch vooral dat de clouddiensten aan alle kanten de bedrijven binnenstromen, en dat er genoeg cloudwensen zijn, maar mogelijk niet bij de contacten die de it-bedrijven hebben.

Inmiddels zitten we op kruishoogte. Het is weer wat rustiger geworden in het vliegtuig. We zullen wel boven de wolken zitten. Misschien moeten we ons nieuwe programma wel een prikkelender naam geven: ‘So you think you wanna be a cloud provider?’, of zo.

 

Geef een reactie