Close

De kijk van Van Eijk: Die goede oude tijd

Hoe ging dat vroeger, voor we cloud computing hadden? Ik herinner me de dag nog levendig dat de nieuwe server binnenkwam. Het had een paar weken levertijd gekost maar daar was die dan! Veel moderner dan dat oude mainframe. Glimmend nieuw: ‘De Server’! Hij paste precies onder het bureau. Nu even SQL er op installeren. Dat ging best wel snel, in een paar dagen was het klaar. De back-up werd op vrijdag tijdens de borrel gedraaid, en daarna nam de DBA de tapes mee naar huis. Dat was een stuk veiliger dan ze in hetzelfde gebouw bewaren.

En ja, outsourcing, heerlijke tijden. Alle systemen, processen en mensen werden in zijn geheel over de muur gezet naar de provider. Eerst contract tekenen, en daarna kijken wat de service nu eigenlijk precies inhield. De eerste jaren was dat natuurlijk nog niet helemaal duidelijk, maar zo tegen de helft van de looptijd van het contract kristalliseerde dat toch echt wel een beetje uit. Dan kon je dus al aan de consolidatie beginnen, iets dat de klant zonder outsourcing natuurlijk nooit voor elkaar zou hebben gekregen.

En dan de e-mail. Het was een hele verworvenheid dat die 53 mailservers binnen het departement allemaal met elkaar verbonden waren, zodat de e-mail vlekkeloos van het ene onderdeel naar het andere gestuurd kon worden. Niet bij elke server was dat even makkelijk gegaan want sommige beheerders moesten het er wel een beetje bijdoen naast hun andere drukte. Maar over het geheel genomen was het beheer aardig onder controle. Al werd er wel flink geklaagd over mailboxen van 100 megabyte, waar niet meer dan twee serieuze Powerpoints in pasten.

Terugkijkend zien we dus dat er flink wat stappen zijn gemaakt in de afgelopen jaren. Uitrollen van servers kan helemaal virtueel in een kwartiertje of minder. Aanbieders definiëren hun it-dienstverlening tegenwoordig zelf, in plaats van af te wachten wat de klant zegt te denken wat hij meent te willen. En e-mailbeheer moet je eigenlijk niet meer zelf willen doen.
Nu nog wat beter snappen wat de gebruikers eigenlijk willen, dan zijn we helemaal klaar.

Geef een reactie