Close

Cloud: loop je voor of blijf je achter?

Ik snap het best. Cloud computing bedreigt het werk van veel it’ers. Een groot aantal, vaak interessante, taken gaat door cloud computing flink veranderen. En nieuwe technologie levert nieuwe ongelukken op.

Maar cloud computing is onafwendbaar, het is de derde grote disruptieve innovatie in mijn carrière. En zoals met elke disruptie is het een schokkerig gebeuren. Voor wie midden in de dynamiek van die innovaties zit, en wiens werk gevaar loopt is dat best verwarrend.

De cio van een grote zakelijk dienstverlener zei laatst dat uiteindelijk alles in de public cloud gaat, en dat het hem speet dat hij nu als tussenstap nog een private cloud moest bouwen. Ik vermoed overigens dat dat evengoed met verzet van zijn eigen organisatie samenhangt als met de onvolwassenheid van clouddiensten. Revoluties als deze nemen een jaar of tien, en ik denk dat we nu in jaar twee of drie zitten.

Er zijn voorlopers en achterblijvers. Ik hoor leveranciers roepen dat er geen behoefte is aan hun clouddienst, en tegelijk leveranciers die door hun eigen succes worden overvallen. Ik hoor afnemers klagen dat ze de dienst die ze willen niet op redelijke condities kunnen krijgen, en ik hoor afnemers die diensten krijgen die ze niet willen. We horen over topmanagers die alle cloudgebruik verbieden, behalve hun persoonlijke dropbox accounts natuurlijk.

Maar wat heeft de it’er te doen die er middenin zit? Ben je een roepende in de woestijn, een dwarsligger, of zet je je schouders er onder? En dan, duw je een auto aan en vergeet om er op tijd op te springen, of stap je op een trein die op een zijspoor staat? Hoe help je je eigen organisatie het beste verder?

Wie in de it werkt is gewend aan veranderingen. Deze kan er ook nog wel bij. Wie open staat voor nuance gaat kansen zien. Welke diensten zijn al heel adequaat en volwassen, en welke zijn dat voorlopig nog niet? Wat hebben organisaties nodig voor een optimaal cloud gebruik? Jouw kennis en ervaring zijn daarvoor nodig.

Waar zit jij, en wat is de volgende stap die jij wilt maken met jouw werk? Kijk verder op www.clubcloudcomputing.com/training.

Geef een reactie