Close

De kijk van Van Eijk: Kabaal in het kanaal

Cloud computing is een leveringsmodel voor it-diensten. Het is een grote vergissing om dat te verkopen en beheren als nieuwe technologie, maar dat is wel wat de it-keten gewend is om te doen. Van grote leveranciers (hardware en software) gaat het naar distributeurs en dan naar resellers die het weer aan it-afdelingen en eindgebruikers verkopen. Die betalen uiteindelijk de rekening voor de gekochte spullen. Maar door cloud computing krijgen we nu een soort kopersstaking. De eindgebruikers betalen de rekening voor de spullen niet meer, want die vinden clouddiensten een stuk handiger

Echter, iemand moet die spullen natuurlijk wel betalen, want ook de cloud draait op echte hardware. Iemand stroomopwaarts in de leveringsketen zal dat dus moeten gaan doen. Dat zet het business model daar flink op de kop, niet in de laatste plaats omdat veel hardware en software nu wel wordt betaald maar weinig wordt gebruikt.

Er zijn dus aardig wat partijen in de keten die een andere invulling van hun lotsbestemming moeten vinden. De resellers die denken dat hun toegevoegde waarde zit in het uitpakken van dozen en de installatie van software daarop gaan het heel moeilijk krijgen.

De wederverkopers die wel weten wat hun klant beweegt maken een kans, maar ook zij moeten nieuwe kunstjes leren.

De goede resellers snappen bijvoorbeeld dat je je klant moet helpen innoveren, en dat diens it-afdeling daar lang niet meer altijd een goede bondgenoot in is. Tegelijk kan je niet straffeloos om die afdeling heen, want die beschikt nog steeds over kennis en vaardigheden die een project kunnen maken of breken. Wat dat betreft lijkt zo’n it-afdeling wel op het Italiaanse voetbalelftal. Je kan niet van ze verliezen maar ze kunnen wel van je winnen.

Soms denk ik dat we het nu wel weten met die cloud. Overal wordt het al gebruikt. Maar dan moet ik terugdenken aan 1998 toen we voorspelden dat het internet voor de muziekindustrie een ‘gamechanger’ zou zijn, en toch heeft de Free Record Shop het nog tot 2013 weten uit te zingen voor die winkelketen omviel.

In de it-keten moet het echte bloedbad nog beginnen.

 

Geef een reactie